Ние от Iron Brothers държим да сме честни с нашите клиенти. Затова публикуваме тук отговорите на най-честите въпроси, които получаваме, и на най-честите тревоги, които чуваме от тях. Тук ще намерите важна и полезна информация за изделията от ковано желязо, както и за съвместната си работа с нас. На разположение сме да отговорим и на всичко друго, което ви вълнува.

1. Ще ми поискате ли още пари?

Отговорът ни е кратък и ясен: Не!

Цената на вашата поръчка за изделия от ковано желязо се договаря още преди да пристъпим към тяхната изработка. Записваме я в договора и тя остава непроменена до края, независимо от обстоятелствата. Не одобряваме често срещаната у нас практика за непредвидено оскъпяване по всевъзможни причини, когато клиентът вече „няма къде да ходи“. Чували сме ги и ние – суровината поскъпнала, обектът се оказал по-сложен. С нас това няма да ви се случи. Ако има непредвидени обстоятелства, те ще останат за наша сметка.

2. Ще викам ли бригада да чисти след вас?

Отново: Не! След нас можете да си налеете чаша вино и да отпразнувате красивите си придобивки от ковано желязо.

Държим с работата си да опровергаем мрачното българско заклинание „Да не ти влиза майстор в къщата“. Затова наред с всичко останало, ще си донесем и прахосмукачка. И ще я използваме, докато се уверим, че сме оставили след себе си изрядни чистота и ред.

По тази причина предпочитаме да извършим монтажа на изделията от ковано желязо последни – когато всички останали строителни, довършителни и ремонтни дейности са приключили. Плочките са наредени, лайсните са поставени, дървеният под е изциклен и лакиран. Тогава идваме ние с изделията от ковано желязо, готови за монтаж. Не бива да работим на гол бетон. Това от една страна ще опази самите изделия от нараняване, а от друга – гарантира чист завършек на целия процес.

3. Ще ми ръждяса ли кованото желязо?

Ако е на закрито – не. На практика можете да го използвате вечно и ще изглежда като ново.

Но ако някой ви уверява, че изложено на атмосферните условия изделие от ковано желязо няма да ръждяса никога, то той ви лъже. На света досега такова желязо не е измислено. Ние полагаме всички усилия да забавим този процес. Като първа стъпка го обезмасляваме със специален препарат. Следва полагане на необходимото количество грунд. На финалния етап изделието влиза в бояджийската камера, където под ниско налягане нанасяме боята. Оставяме я да изсъхне, след което изделието може да поеме към вашия обект.

Скица на парапет от ковано желязо

По този начин поемаме гаранция срещу ръждата за два сезона. На третата или четвъртата година обаче вероятно ще се наложи поддръжка – тоест ново боядисване. Не е страшно и можем да ви помогнем. Да знаете, дори огромно съоръжение като Айфеловата кула в Париж се боядисва ежегодно. А и ние в Iron Brothers сме на мнение, че ръждата не е чак толкова голям враг. Дори намираме в нея допълнителна красота и достолепие.